Immobiliën kopen & verkopen

Je hypotheek vervroegd aflossen: dit zijn de voor- en nadelen

Heeft de maandelijkse afbetaling van je woning jou de afgelopen jaren niet tegengehouden om een mooi spaarpotje aan te leggen? Dan is het een optie om je hypotheek vervroegd af te lossen. Dat de spaarrentes momenteel erg laag staan, is daarbij een extra argument. Maar opgelet: aan een versnelde terugbetaling zijn verschillende voorwaarden verbonden. Ontdek hier alle voor- en nadelen, zodat je een doordachte beslissing kunt nemen.

 

Hypotheek vervroegd aflossen: de pro’s

Wie beschikt over een aanzienlijke spaarreserve en nog een lange hypothecaire looptijd voor de boeg heeft, doet er goed aan bij zijn kredietverstrekker te polsen naar een vervroegde aflossing. Hier alvast de belangrijkste argumenten:

  • Bij leningen met een lange looptijd (20 jaar of meer), zal een versnelde afbetaling van het kapitaal de totale interestlasten van je hypotheek allicht doen dalen.
  • Als je een deel van je lening vervroegd afbetaalt, gaat de maandelijkse aflossing naar beneden. En zo komt er weer budgettaire ruimte vrij. Een ander optie is om de maandelijkse aflossing gelijk te houden en de looptijd van je hypotheeklening in te korten.
  • Bij een vervroegde terugbetaling gaat, afhankelijk van de leeftijd bij herziening, ook de premie voor de schuldsaldoverzekering naar beneden indien de je de verzekeraar niet vergeet in te lichten.

Tip: bij een versnelde afbetaling heb je de mogelijkheid om de schuldsaldoverzekering ongewijzigd te laten doorlopen. Op die manier verandert de schuldsaldoverzekering (voor de duur van de oorspronkelijke lening) automatisch in een pure overlijdensdekking. Als de verzekerde overlijdt, krijgen de nabestaanden het overlijdenskapitaal uitgekeerd, terwijl het woonkrediet niet meer afbetaald moet worden.

Hypotheek vervroegd aflossen: de contra’s

Tegelijk willen we je er op wijzen dat niet elke scenario gebaat is bij een vervroegde aflossing:

  • Wie zijn hypotheek vervroegd aflost, dreigt zonder spaarreserves te vallen. En dat houdt natuurlijk financiële risico’s in. Zorg ervoor dat je altijd over voldoende spaargeld beschikt om gedurende enkele maanden de dagelijkse uitgaven te dekken.
  • Wie zijn lening vervroegd afbetaalt, loopt mogelijk fiscale voordelen mis.
  • Voor de aanpassing van je lening rekent de bank meestal een wederbelegginsvergoeding aan van 3 maanden intrest.

Graag meer info over de gevolgen van een vervroegde terugbetaling op je schuldsaldoverzekering? Neem gerust contact op, wij staan voor je klaar!

ARTIKEL DELEN