Bouwen & renoveren

Betonstop vanaf 2040: bekijk hier hoe jouw gemeente vandaag scoort

De betonstop gaat officieel in vanaf 2040. Hoe ziet de situatie er nu uit voor jouw gemeente? Check alle details in het betonrapport.

 

De veelbesproken betonstop in Vlaanderen gaat officieel in vanaf 2040. Dat besliste de Vlaamse Regering deze zomer. Dat lijkt nog veraf, maar tegen 2025 wil de overheid al een halvering van bebouwing in de open ruimte realiseren. Natuurpunt bundelde in het recente betonrapport hoe de Vlaamse gemeentes er vandaag voor staan. De organisatie roept nu al op tot actie bij lokale besturen. “De betonstop begint niet in 2040, maar vandaag,” aldus Hendrik Moeremans van Natuurpunt. Wat betekent dit voor jouw gemeente en je toekomstige bouwplannen?

Wat houdt de betonstop in?

Tegen 2025 mag slechts 3 hectare open ruimte per dag ingenomen worden om te bebouwen. Dat zijn ongeveer 6 voetbalvelden. Vandaag gaat het nog om 6 hectare per dag, ofwel 12 voetbalvelden! Vanaf 2040 mag er in Vlaanderen helemaal geen open ruimte meer bebouwd worden. Het is dan met andere woorden enkel toegestaan om te bouwen in reeds ingenomen ruimte. Dat heeft natuurlijk invloed op grondprijzen en nieuwbouwprojecten. Wil je weten wat vandaag de prijs is van bouwgrond in Vlaanderen? Kijk dan hier.

Hogere prijzen voor je nieuwbouw?

Specialisten verwachten dat de prijzen voor woningen en bouwgronden in stedelijke gebieden zullen stijgen, en dat bouwgrond buiten stadskernen in waarde zal dalen. Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck meent echter dat we desondanks toch minder zullen betalen voor een woning in stedelijk gebied. Dit omdat we kleiner zullen moeten wonen in de toekomst.

Wat staat er concreet in het betonrapport van Natuurpunt?

Natuurpunt heeft in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in oktober de huidige situatie per gemeente al eens in kaart gebracht. In het betonrapport bekijkt Natuurpunt waar de betonstop nu al uitgevoerd wordt en waar de pijnpunten en verbetermogelijkheden liggen. Hun algemene conclusie is dat slechts in een minderheid van de Vlaamse gemeentes efficiënt wordt omgesprongen met open ruimte.

Het is de bedoeling van Natuurpunt om elke individuele gemeente aan te sporen nu al inspanningen te leveren om de betonstop te realiseren. Een van hun aanbevelingen is het schrappen van ongeveer 57.500 hectare overtollige bouwgrond verspreid over Vlaanderen.

Hoe goed of slecht is jouw gemeente bezig?

Vandaag scoort de regio Vlaanderen slechter dan eender welk ander Europees land op vlak van betonnering. Het aantal oppervlakte beton blijft in Vlaanderen snel groeien met meer dan 6 hectare per dag.

De provincie Antwerpen scoort hier het slechtst met 1,5 hectare per dag. Hoogstraten wordt door Natuurpunt zelfs de ‘betonhoofdstad’ van Vlaanderen genoemd. Tussen 2005 en 2015 werd er wekelijks meer dan een halve hectare open ruimte ingenomen. Dat is met 815 m2 per dag vier keer hoger dan het Vlaams gemiddelde. Natuurpunt berekende dat de 340 hectare beschikbare bouwgrond in Hoogstraten op die manier tegen 2029 helemaal volgebouwd zal zijn.

In het Oost-Vlaamse Evergem daarentegen wordt de betonstop volgens Natuurpunt wél al in de praktijk omgezet door het bestuur. De gemeente zet vandaag al een aantal woonuitbreidingsgebieden om tot bouwvrij agrarisch gebied. Andere grote uitbreidingsgebieden worden voor lange tijd bevroren.

Bekijk hier de resultaten van jouw gemeente.

 

ARTIKEL DELEN